Taşınılabilir Depolama ve Şifreleme Nasıl Yapılır ?


Taşınabilir Depolama Araçları Günümüzün birbirine bağlanmış bilgisayarlar, veri ve program aktarımı için kullanılan taşınabilir ortamlara (media) duyulan ihtiyacı azaltmıştır. Yine de taşınabilir ortamlar diğer birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Taşınabilir araçlar yazılımların dağıtımı, bilgi aşivleme ve sistem yedekleme işlemleri için mükemmel araçlardır.Bir bilgisayar teknisyeninin taşınabilir ortamları kurması, bakım yapması ve sorunlarını gidermesi gerekmemektedir. Ancak bütün bilgisayarların destekleyeceği yazılımları saklamak ve çalıştırmak için onları kullanmanız gerekecektir. Bu ünite günümüzde en çok kullanılan taşınabilir araçları kapsamaktadır. Organize etmek için bütün taşınabilir araçlar parçalara ayrılmıştır: • Disket Sürücüler: Geleneksel disket sürücü • Flaş Bellek: USB sürücüden flaş bellek kartlarına kadar • Optik Araçlar: CD-ROM dan DVD ye kadar bütün parlak disk teknolojileri • Harici sürücüler: Bilgisayara harici bir kabloyla bağlanan herhangi bir sabit disk yada optik sürücü Eğer taşınabilir araçların daha önceki tanımına bakarsak göreceğiz ki, bilgisayar kartları ve kaset yedekleri de taşınabilir araç sınıfına girerler. PC kartları diz üstü bilgisayar merkezli bir teknolojidir ve "Taşınabilir Bilgisayarlar" bölümümüzde anlatılmaktadır. Kaset yedekleri ise yedeklerin büyük dünyasının bir parçasıdır. 
Disket (Floppy) Sürücüler 

1.44 MB veri saklayabilen bu küçük disketler bilgisayarların en başından beri parçasıdır. Yıllarca bilgisayar endüstrisi disketleri daha yüksek kapasiteli taşınabilir araçla değiştirmek için çabalayıp durmuştur. Ancak her seferinde disketlere geri dönmek zorunda kalmışlardır. Disketler oldukça sabitti. Anakart üreticileri onları eklemeyi kolay buluyordu ve bütün BIOS’lar onları destekliyordu. Neredeyse her zaman ilk başlatılan araçlardı ve teknisyenler sistemi yeniden başlatırken disketleri kullanmayı seviyorlardı. Microsoft ve Intel’in 2001 yılında eski teknolojiye sahip bilgisayarlardan kurtulma çabası sayesinde (legacy-free computing) "PS/2 girişleri, seri girişleri, paralel girişleri ve disket sürücüsü gibi" eski teknolojileri bırakmak istemeleri sayesinde ortaya çıkan endüstriyel zorlama yüzünden son birkaç yıldır disket sürücüsüz bilgisayarlar görmeye başladık. Bu nedenle saygıdeğer disket sürücüsü yakın zamanda bilgisayarlardan kaybolacak. O zamana kadar bilgisayar dünyasının karanlık çağının bir sanat eseri olan disket sürücüsü, bilmeniz gereken geçerli bir teknoloji olmaya devam edecek.  

Temel Depolama Birimleri Ve Kapasiteleri :

Sabit Disk (Hard disk)

Günümüzde 250-500-1000-1500 GB kapasiteli sabit diskler kullanılmaktadır.








Floppy Disk (Disket)
720 KB veya 1,44 MB veri saklayabilirler. Ancak sakladıkları bilgi miktarının az olması ve çabuk bozulmaları nedeniyle günümüzde kullanılmamaktadır.





CD ROM - DVD ROM

CD-ROM'lar genellikle 700 MB, DVD-ROM'lar ise 4,7 GB veri depolayabilirler.







                                                                   Flash Bellek (USB Bellek)


Flash bellekler 256 GB'a kadar veri depolayabilirler.










Hafıza Kartları

Günümüzüde en büyük kapasiteli hafıza kartları 128 GB'tır. Ancak yaygın olarak 2-4-8 Gb olanları kullanılır.









                                                                        Taşınabilir Harddisk



3 TB'a kadar bilgi depolayabilen Harici Harddiskler vardır.

Kaynak:http://bilgisayarkapasitebirimleri.blogspot.com.tr/2011/04/temel-depolama-birimlerinin.html 
Kaynak:http://ciscotr.wdfiles.com/local--files/can-simidi/cikarilabilir_depolama.pdf

Yorumlar

Popüler Yayınlar