Bilişim Hukuku Nedir ?



Bilişim Hukuku Nedir ?

Bilişim Hukuku, teknolojik gelişmeler çerçevesinde insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlarda kullandığı bilginin, elektronik ve benzeri makineler aracılığıyla toplanması, işlenmesi, saklanması ve korunması ile bunlardan doğan ihtilafların çözümü ile ilgilenen hukuk dalıdır.
Bilişim Hukuku terimini tam olarak anlayabilmek için bilişim teriminin tanımlanmasında fayda vardır. İngilizce karşılığı informatics olan Bilişim terimi kelime anlamı olarak, insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenmesi, enformatik bilimini ifade etmektedir.

Bilişim terimi, karşılıklı olma olgusuna dayanır. İnsanların karşılıklı olarak etkileşimde bulunabildiği ortamlar bilişim hukukunun temel anlamda konusunu oluşturmaktadır. Buna verilebilecek en bilinen örnek internettir. İnternet ağında insanlar diledikleri kişilerle iletişime geçebilmekte, karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunabilmekte, internet üzerinden tüzel kişilerin mağazalarından alışveriş yapabilmektedir.
Yukarıda yapılan tanımlardan da anlaşılacağı üzere bilişim hukukunun anlaşılabilmesi için üzerinde durulması gereken husus insanoğlunun iletişimde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla akla uygun bir biçimde işlenmesi hususudur.
Bilgi, öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek olarak tanımlanabilir. Bilgi karşımıza bilimsel bilgi olarak çıkabileceği gibi, sıradan günlük işlerimizi devam ettirebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz bilgiler olarak da çıkabilir. Örneğin, kekin kaç derecelik fırında pişirilmesi gerektiği de bir bilgidir fotoğraf makinesinin çalışma tekniği de bir bilgidir. Bilginin, Bilişim Hukuku’nun alanına girebilmesi için özellikle makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenebilir olması gerekmektedir. Yani bilgi elektronik makineler vasıtasıyla toplanmalı, işlenmeli, saklanmalı yahut nakledilebilmelidir. Bu şartları taşımayan bir bilgi bilişim hukukunun çalışma alanına girmeyecektir.
Sonuç olarak bilişim hukuku bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde toplanması, saklanması, işlenmesi ve nakledilmesi ile bu konulardan doğabilecek ihtilafları konu alan hukuk dalıdır.
Bilişim Hukuku Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar 

Unsurlar 

Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve
Dinleme
Bilgisayar Sabotajı
Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık
Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik
Bilgisayar Yazılımlarının İzinsiz Kullanımı
Yasadışı Yayınlar

Bilişim Hukuku
Örnek Bir Olay
Fenerbahçe – Beşiktaş arasındaki oynana maça alınmayan Beşiktaşlı bir taraftar bu konuya çok öfkelenmiş ve İstanbul Valisi Muammer Güler’e evinden yazdığı e-posta ile tepki göstermişti, bunun üzerine yazının içeriğinin hakaret dolu sözler olduğundan bahisle hakkında soruşturma açıldı ve bu Beşiktaş taraftarı gözaltına alındı.
Örnek Bir Olay
Küçükçekmece’de bir lise 1. sınıf öğrencisi, www.knightonline.com isimli oyun sitesinde bulunan 1600 TL tutarındaki oyun karakterinin şifresinin çalındığı şikâyetinde bulundu. Şifreyi çalanın Bursa’da 29 yaşındaki bir bilgisayar programcısı olduğu tespit edildi.
Örnek Bir Olay
Herkes şarkı dinliyor ben dinliyorum, sen dinliyosun fakat o sanatçı emek verip ,bir bütçe yani sermaye harcayıp o çalışmayı ortaya koyuyorki hayranları satın alsın para kazansın.Asıl soru şu biz o sanatçının hayranı olalım olmayalım yaptığı o çalışmayı o emeği kolayca illegal yolla elde etmekten vicdanen rahatsızlık duyuyomuyuz yoksa duymuyomuz ? 
BİLİŞİMDE ETİK
Sizce bilişim etiği nedir?
Bilişim Etiği 
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını inceleyen felsefe dalıdır. Bilişim etiği konusunda hackerlık, dosya paylaşımı, internetin demokratik olup olmaması, lisanslamalar vb. konular yer almaktadır.
Bilişim Etiğinde 6 Temel İlke
Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz.

Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz.

Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.

Bilgisayar yalan bilgiyi yaymak için kullanılamaz.

Bedeli ödenmeyen yazılım kopyalanamaz ve kullanılamaz.

Kişi, bilgisayarı, diğer insanları dikkate alarak ve saygı göstererek 
kullanmalıdır.


Bilişimde Etik Kurallarına
UYARSAK,
Etik davranmış oluruz.
Uymayıp Teknolojik aletler kullanılarak yanlış ya da zarar verici eylemler yaparsak,
Bilişim 
SUÇU
işlemiş oluruz.
BİLİŞİM SUÇU 
Örnek Olay 2
Şişli’de 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, facebook’taki şifresinin kırıldığını, arkadaşlarıyla kendisiymiş gibi konuşulduğunu öğrendi. Olayı araştıran polis, failin şikâyetçinin eski sevgilisi olduğunu ortaya çıkardı. 
Bilişim Suçlarından Caydırmak İçin
Bilişim Hukuku
GEREKLİ OLAN,
Bilişim hukuku, insanlar tarafından bilgi alışverişi, iletişim, alışveriş amacıyla kullanılan bilgi ve teknolojinin kötüye kullanımı ile insanlara zarar verilmesini önlemek amacıyla ortaya çıkmış olan bir hukuk dalıdır.
Bilgisayar Ve İnternet Kullanımından Doğan Hukukî Meseleler
-Bilgi Ve Eser Hırsızlığı (İntihal)
-Genel ahlaka aykırı yayınlar( müstehcen ve uygunsuz yayınlar)
-Devlet sırlarını ifşa
-İftira 
Sizce bu olay hangi hukuki meseleye örnektir?
Örnek Olay 2
Türkiye'de meydana gelen bir intihal olayında İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, yazdığı bir kitapta intihal yaptığı gerekçesiyle 2003 yılında iki ay meslekten men cezası almıştı. 2004 yılında ise rektörlükten alınmıştı.


Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi X hocası 4 yıldır üzerinde çalıştığı kitabını sonunda tamamlamıştır. Sadece basıma göndermesi kalmıştır.

Derse gittiğinde öğrenciler geçen haftaki ders sunumlarını hocadan isterler. Hocada sınıftaki y isimli öğrencisini odasına sunumları almak için gönderir.Y öğrencisi slaytları aldıktan sonra hocanın bilgisayarını karıştırırken hazırlamış olduğu kitabı bulur ve kopyalar.Odadan çıkar ve sınıfa gider. Kitabı hocadan önce basıma vermenin yollarını arar. Z adlı bir basım evi kitabın basımını kabul eder.

Aradan kısa bir süre geçtikten sonra kitap basılır ve piyasada satılmaya başlar. Hoca basılan kitabını görünce polise başvurur. Polisin araştırmaları sonucu belgelerin kopyalandığı anlaşılır. Bu arada hoca Y adlı öğrenciye bilgisayarını kullanması için verdiğini hatırlar. Y öğrencisini göz altına alan polis öğrencinin suçlu olduğunu anlar. Hoca öğrenciden davacı olur. Öğrenci gerekli cezayı alır.
Hocanın belgelerini izinsiz karışırması,
Burada etik olmayan davranış nedir ?
Burada işlenilen bilişim suçu nedir?
Belgeyi izinsiz kopyalaması, basıma göndermesi suçtur.
Bilgi Ve Eser Hırsızlığı (İntihal)
Burada bilişim hukukuna konu olan mesele nedir?

Yorumlar

Popüler Yayınlar