Kablosuz Ağ Teknolojileri Nelerdir ?

Kablosuz Ağ Teknolojileri Nedir?

Kablosuz ağlarda iki nokta arasındaki haberleşme kablo bağlantısı olmadan radyo frekansları ya da kızılötesi ile gerçekleşmektedir. Bant genişliği ve mesafe bakımından çeşitli türde kablosuz ağ teknolojileri vardır.

WLAN Nedir? (Wireless LAN)

WLAN (wireless local area network) kablosuz yerel alan ağı anlamına gelmektedir. Standart yerel alan ağının (LAN) kablosuz özellikte olanı WLAN olarak tanımlanır. Wireless LAN standartları IEEE 802.11x ile belirlenmiştir.

WLAN oluşturmak için 2 temel cihaza gereksinim duyulur. Bunlardan ilki, kablosuz dağıtıcı (access point) diğeri ise kablosuz alıcı cihaz. WLAN, ad-hoc ve infrastructure (altyapı) olmak üzere 2 şekilde oluşturulur.


Ad-hoc bağlantı türünde, her cihaz diğer cihazlarla doğrudan bağlantı kurar. Bu yöntemde ağa bağlı cihaz üzerindeki kablosuz donanım hem dağıtıcı hem de alıcı işlevi görür.
Infrastructure (altyapı) bağlantı türünde merkezde bir kablosuz dağıtıcı (wireless modemya da Access Point) vardır. Alıcı cihazlar bu kablosuz dağıtıcı aracılığı ile haberleşirler.

PAN Nedir? (Peronel Area Network)

Ev, kafe ve iş yeri gibi küçük alanlarda mobil cihazlar arası ve mobil cihaz ile bilgisayarlar arasında oluşturulan ağ türüne kişisel alan ağı (PAN) denir. Mobil cihazların birbirleri ile haberleşmesi, internete bağlanmak ya da paylaşmak için PAN kullanılabilir.

Bluetooth Nedir?

Radyo frekansları ile kablosuz iletişim sağlayan bir teknolojidir. Bluetooth teknolojisi 2.4 Ghz frekans bandında, 24 Mbps’a kadar ve 10 ile 100 metre arası mesafede iletişime olanak tanır.

IrDA Nedir?

IrDA (Infrared Data Association), kızılötesi ışınlar kullanılarak oluşturulan kablosuz ağ teknolojisidir. IrDA teknolojisini en yaygın kullanan cihaz televizyon kumandasıdır. IrDA ile cihazların haberleşebilmesi için cihazların görüş açısında ve kısa mesafede bulunmaları gerekir.

Wireless USB Nedir?

WUSB oyun konsolları, yazıcılar, tarayıcılar ve dijital kameralar gibi donanımların bilgisayar ile kablosuz haberleşmesine olanak tanıyan teknolojidir. Wireless USB kısa mesafede ve yüksek bant genişliğinde radyo frekansları ile kablosuz haberleşme ortamı sağlar. 3 metre mesafede 480 Mbps’ a kadar, 10 metre mesafede 110 Mbps’ a kadar çıkan hızlarda veri iletimine olanak sağlar.


Z-Wave Nedir?

Z-Wave akıllı ev uygulamalarında, cihazların kontrolü ve kablosuz iletişim için kullanılır. Z-Wave 960 bps ile 40 Kbps arasında bant genişliğine sahiptir ve maksimum 30 metre mesafede kablosuz haberleşmeye olanak sağlar.

ZigBee Nedir?

ZigBee güvenli, ekonomik bir tür kablosuz ağ teknolojisidir. Z-Wave teknolojisinde olduğu gibi uzaktan kontrol sistemlerinde cihazlar ile haberleşmeyi sağlar. Bant genişliği 20 ile 900 Kbps arasındadır. 10 ila 75 metre mesafe aralığında iletişim sağlar.

HomeRF Nedir?

HomeRF evde bulunan bilgisayar, telefon ve diğer cihazlar arasında kablosuz haberleşme sağlayan ağ teknolojisidir. 2.4 Ghz frekans bandında, en fazla 10 Mbps hızında ve 50 metre mesafeye kadar kablosuz iletişim sağlar.

Wimax Nedir?

Wimax, Wi-Fi teknolojisinin çok daha büyük ve güçlü versiyonu olup, IP tabanlı geniş bant kablosuz ağ teknolojisidir. IEEE 802.16 standardını kullanan Wimax, sabit istasyonlar ile 50 km, mobil istasyonlar ile 5-15 km arasında kapsama alanına sahiptir. Wimax 75 Mbpsbant genişliğine sahiptir. 4G teknolojisinin bir parçasıdır. Wimax ile aynı hat üzerinden hem telefon, hem internet hem de televizyon altyapısı kullanılabilir.


LMDS Nedir?

Yerel çok noktalı dağıtım sistemi (local multipoint distrubition system) anlamına gelenLMDS, temelde dijital televizyon yayınları için tasarlanmış, günümüzde ev ve işyerleri için etkileşimli hizmet sunmak amacı ile kullanılan kablosuz geniş bant ağ teknolojisidir. Kablosuz haberleşme mesafesi 2.4 km ve bant genişliği 38 Mbps’a kadar çıkmaktadır.
WLAN nedir, kablosuz ağ teknolojileri nelerdir açıkladığımız makalemizin sonuna geldik.Bilgisayar ağları hakkında yazdığımız tüm makaleleri görmek için linke tıklayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Osi Katmanları ve Osi Modeli Nedir? başlıklı makalemizde bilgisayar ağları, osi katmanları ve osi nedir konularında bilgiler verilmektedir.

Kaynak:http://www.teknologweb.com/kablosuz-ag-teknolojileri-wlan-nedir

Yorumlar

Popüler Yayınlar