Sanal Gerçeklik Nedir ?


Sanal gerçeklik, bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir. Çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir. Bunun yanında bazı ortamlar duyma, hareket gibi başka duyulardan da yararlanır.
Sanal gerçeklik yaygın olarak gerçek hayatta var olan ya da olmayan yerlerin en az 3 boyutlu olarak bilgisayar ile yeniden oluşturulması ve gerçek gibi deneyimi sunması için kullanılmaktadır
Sanal Gerçeklik Uygulama Alanları:
Sanal gerçeklik ile oluşturulan tanımlı uzay içerisinde yaygın olarak eğitim, gözlem, test, eğlence, tedavi faaliyetleri yerine getirilebilmektedir.
  • Eğitim
Uçuş simülasyon sistemleri ile pilotlara görece ucuz maliyetlerle uçuş eğitim verilebilmektedir.
  • Gözlem
360 derece gezilebilir yaşam ortamı ile incelenmek istenen çevrenin algılanabilmesi sağlanır. Bu amaçla açık ya da kapalı bir mekan sanal tur teknolojisi ile gezilebilir hale getirilebilmektedir.
  • Test
Modern üretim teknolojisi dizayn ve test süreçlerini sanal gerçeklik teknolojileri ile mekanın ve eşyaların dijitalleştirilmesi ile testlerini yapabilmektedir.
  • Eğlence
Sanal gerçeklik yaygın şekilde en az 3 boyutlu oyunlarda kullanılmaktadır.
  • Sağlık
Sanal gerçeklik gözlem ve eğitim amaçlı olarak tıp bilimi tarafından kullanılmakla birlikte doğrudan teraği amaçlı olarak yükseklik korkusu gibi fobilerin de tedavisinde kullanılmaktadır.
Sanal Gerçeklik Uygulamaları
Sanal gerçeklik kulvarında Google'ın kendi üretimi olan ve mukavva kartonlarından evinizde bir araya getirebildiğiniz Cardboard, kendisi ile uyumlu çeşitli uygulamalar ile birlikte son derece farklı bir kullanıcı deneyimi sunuyor ve daha önce görmediğiniz bir tecrübe ile karşılaşmanızı sağlıyor.
tr.fobito.com'un derlediği bu listede Google Cardboard ile kullanabileceğiniz uygulamalarla size sıra dışı bir sanal gerçeklik deneyimi vadeden uygulamaları bulacaksınız.
Titans of Space for Cardboard
Cardboard için geliştirilen bu uygulama ile uzayda eşsiz bir yolculuğa çıkıp Dünya, Güneş sistemi ve yıldızlar arasında bir seyahate çıkabilir ve uzayın sonsuz boşluklarını keşfedebilirsiniz.
The North Face: Climb
Outdoor sporlar için bir giyim ve aksesuar markası olan The North Face'in geliştirdiği bi uygulama olan Climb, Amerika'nın en popüler tırmanış noktalarında sizi 360 derecelik bir yolcukuğa çıkarıyor.
Seene
Bir fotoğraf düzenleme uygulaması olan Seene ile 3 boyutlu fotoğraflar çekebilir ve bunları kullanarak muhteşen görseller hazırlayabilirsiniz.
Mercedes VR for Cardboard
Mercedes'in geliştirdiği bu uygulama sayesinde araçların sürüş ve kokpit deneyimini adeta aracın içindeymiş gibi yaşayabilirsiniz.
Vrse – Virtual Reality
Sanal gerçeklik gözlüğünüzü test etmek için de kullanabileceğiniz bu uygulama aksiyon sahnelerinden insan vücudunda bir mikrobiyolojik yolduluğa kadar pek çok farklı video izlemenize imkan sunuyor.
Polar Sea
Aslında bir televizyon dizisi olan Polar Sea'nin 360 derece çekilmiş olan bölümlerini Cardboard ile izleyip eşsiz bir kutup seyahati yaşayabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar