Nesnelerin İnterneti(Internet Of Thıngs)


Internet of Things ( Nesnelerin İnterneti ) Nedir?

Internet of Things! Bulunduğumuz dönemde özellikle Silikon Vadisi’nde yaşayanları heyecanlandıran en önemli konulardan biri. Aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olması. Ya da her nesnenin başına akıllıkelimesini koymak…
Internet of Things kavramının tarihine baktığımızda ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashtontarafından kullanıldığını görüyoruz. Ardından da yavaş yavaş Internet of Things konseptli ürünler gelişiyor. Ve öyle büyüyen bir pazar olacağı öngörülüyor ki, Gartner’ın yaptığı araştırmaya göre 2020 yılında yaklaşık 26 milyar ürünün bir şekilde internete bağlanılacağı tahmin ediliyor.
Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, akıllı raketler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar ve birçoğu. Nesneler üzerine yapılan yatırımlarla, hepsi yakın bir zamanda Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanıyor olacak. Bağlanılamayan bölgelerde de Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi altında hayatımıza dahil etmeyi planladığı dronelar devreye girecek. Akıllı ürünler de internete yakınlarında bulunan modemler dışında dronelar sayesinde de girebilecek ve kullanıcılara bildirileri aktarabilecek.
Internet of Things kavramı altında geliştirilen ürünler genelikle mobil cihazlar ve tabletlerle birlikte çalışıyor. Her nesnenin mobil üzerinden erişilebilen bir uygulaması oluyor ve böylece bu uygulama sayesinde nesneler bildirimleri uygulamalara aktarabiliyor. Mesela Google tarafından satın alınan akıllı ürün Nest, evde olmadığınız durumlarda evin sıcaklığını uygulama üzerinden kontrol edebilmenizi sağlıyor. Uygulamayı, eve yerleştirilen Nest ile entegre ederek bunu gerçekleştirebiliyorsunuz.

Internet of Things Örnekleri Nelerdir?

Nest: Google tarafından 2014 Ocak ayında 3.2 milyar dolara satın alınan Nest ile evinizin / ofisinin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca Nest’te duman dedektörü de bulunuyor ve herhangi bir acil durumda sizi uygulama üzerinden haberdar ediyor.
Hapifork: Bir akıllı çatal olan Hapifork, hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyarıyor ve düzenli beslenmenize destek oluyor.
Micoach Akıllı Top: Adidas markası altında çıkan bu akıllı top ile; attığınız kaç penaltının gol olduğunu, kaç kilometre hız ile vurduğunuzu ve hangi ayakla kaç gol attığınız gibi bilgileri uygulama sayesinde takip edebiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla karşılaştırma da yapabiliyorsunuz.

Smart Things: Akıllı evler için şu anda en fazla tercih edilen ürünlerden biri Smart Things. Ürünü akıllı telefonunuz üzerinden desteklenen cihazlarla entegre ederek, sabah uyandığınızda kahveniz yapılmaya başlanabilir ya da eve geldiğinizde ışıklar veya müzik sistemi otomatikman açılabilir.
Babolat: Bir akıllı raket olan Babolat; tenisçilerin topa vuruş hızlarını, vuruş açılarını ve hangi elle / stille vurduklarını takip ediyor. Ardından da uygulama üzerinden istatistikleri anlık olarak kullanıcıyla buluşturabiliyor.
Edyn: Bahçeler için geliştirilmiş bir akıllı ürün olan Edyn, toprağa ne ekmeniz, nasıl ekmeniz ve toprağı hangi aralıklarla sulamanız gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor.

Dropcam: Nest’in bu yıl içerisinde 555 milyon dolara satın aldığı Dropcam, evinizi kurulan kameralarla akıllı telefon ya da PC üzerinden izleme imkanı sunuyor. Kameraların içerisinde ayrıca zoom yapabilme özelliği de mevcut ve çekilen görüntüler buluta kaydediliyor.
Nesnelerin interneti alanında piyasaya sürülen ürünlere sitemizin nesnelerin interneti kategorisi altından da erişebilirsiniz.

Türkiye’de Internet of Things

Türkiye’de ise yavaş yavaş gelişmekte olan Internet of Things konsepti altında en bilinen markalardan biri Ingenious. Intel Challenge Turkey 2013 yarışmasının da kazananı olanIngenious sayesinde, evinizde bulunan tüm uzaktan kumandalı cihazları akıllı telefonunuz veya tabletiniz üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca soketleri sayesinde de ev içerisindeki aydınlatma sistemlerini de kolaylıkla programlayabiliyorsunuz. Ingenious ekibi ile yaptığımız röportaja da bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de, nesnelerin interneti pazarında hızlı bir şekilde ilerliyor. Biz de Made In Turkeybaşlığı altında bu ürünlere yer vermeye çalışıyoruz.
Sade Grup’un sade.io adı altında geliştirdiği ürünler, Reengen firmasının enerji alanında yaptığı çalışmalar, sensörlerle çalışan Makey ve Tabtoy gibi ürünlerde nesnelerin interneti alanında ülkemizde takip edilmesi gereken ürünlerden.
Pubinno, Cosa, IVEN ve Arçelik‘in de bu alanda girişimleri bulunmakta.
Giyilebilir teknoloji alanında da Turkcell’in çalışmaları bulunmakta. 119TL’den satışa sunulanT-Fit adındaki yerli akıllı bileklik, belli mağazalarda satılıyor. İlk giyilebilir mouse olan Flying Fingers‘ın da şu an Gold ve n11 mağazalarında satışı bulunmakta.
Turkcell Akıllı Bileklik – T-Fit

Internet of Things, günümüzün en trend konularından biri ve geliştirilecek olan ürünlerin sayısı da hiç duracak gibi değil. Günlük yaşantımızda, tarım alanında, akıllı şehir ve ev konseptinde, binalarda, enerji tüketiminde, güvenlik ve sağlık gibi alanlarda kullanılacağı düşünülen Internet of Things kavramı; bir şekilde şu an yaşadığımız düzende değişiklik getirecek ve zamanımızı daha verimli kullanmamızı sağlayacak. Her ürünün internete erişilebilir olmasıyla da belki de yeni bir çağa girilecek. Kim bilebilir?
Akıllı Ev Sistemleri Nedir ?

Akıllı Ev Otomasyonu


AKILLI EV SİSTEMLERİ


     Akıllı ev, ev teknolojileri endüstrinin birçok alanında kullanılan kontrol sistemlerinin gündelik hayata uyarlanması; ev otomasyonu da, bu teknolojilerin kişiye özel ihtiyaç ve isteklerine uygulanmasıdır. 

Akıllı ev tanımı, bütün bu teknolojiler sayesinde ev sakinlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilen, onların hayatlarını kolaylaştıran ve daha güvenli daha konforlu ve daha tasarruflu bir yaşam sunan evler için kullanılmaktadır.

Akıllı evler, otomatik fonksiyonları ve sistemleri kullanıcı tarafından uzaktan kontrol edilebilen yapılardır.

Akıllı Ev Nedir?


       Akıllı ev sistemleri geliştirilirken göz önünde bulundurulan temel unsurlardan biri, bu sistemlerin kişisel akıllı cihazlarla (akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, akıllı saatler vb.) tam uyumlu olarak çalışabilmeleridir.

Akıllı ev otomasyonuna geçilmesinin en büyük nedenlerinden biri de verimliliğini arttırmak ve enerji tasarrufu sağlamaktır.

Normal bir ailenin enerji giderlerinin arttıran ve gereksiz enerji tüketimine neden olan en büyük etkenler;

-         Evin kullanılmayan bölgelerinin ısıtılması,

-         Gereksiz yere açık bırakılan ışıklar,

-         Yüksek seviyede çalışan ısıtma ve soğutma sistemleri

-         Açık bırakılan cihazlar,

-         Gün ışığından gerektiği kadar yararlanamama vb. durumlardır.



Isıtma sistemlerinin ve elektrik sistemlerinin bu otomasyonla denetlenmesi bir evin;

-          Isı enerjisini %10 ile %30 arası tasarrufunu sağlar,

-          Gereksiz ışıkların otomatik söndürülmesi,

-          Yakılan ışıkların %90 parlaklıkta yakılması,

-          Cihazların ucuz tarifeye göre programlanıp otomatik devreye girmesi ile elektrik enerjisi tüketimini %30’a varan oranda azaltılabilir.

Akıllı Ev Sistemleri




       Konfor sağlanmasındaki mantık ise, kişiye gereksiz yere zaman kaybettiren işlerin bu otomasyon sayesinde otomatik olarak yerine getirilmesi ve normal koşullarda kullanıcı tarafından gerçekleştirilmeyecek işlemlerin yerine getirilmesidir.

Akıllı evlerin en büyük kolaylığı, ev otomasyon sistemlerinin birçok komutu arka arkaya yerine getirmek suretiyle gerçekleştirdiği “senaryolandırma” seçeneğini sağlamasıdır. Bu sisteme örnek verecek olursak,

-          Tüm perdelerin kapatılması,

-          Işıkların kısılması,

-          Alarmın otomatik devreye girmesi,

-          Televizyonun 20 dk. sonra kapatılması,

-          Oda sıcaklığının istediğiniz sıcaklıkta otomatik olarak ayarlanması,

-          Hareket algılayıcılar sayesinde kapıların otomatik açılıp kapanması vb.

Akıllı evin sağlayacağı bir güvenlik klasik alarm sistemlerine kıyasla en büyük avantajı hırsızlık, yangın veya su baskını gibi olayların gerçekleşmeden önlenebilmesidir. Komşunuzdan çıkan bir yangını sensörler sayesinde size uyarı verilmektedir.

Tatilde iken eve yaklaşan birisi olduğunda senaryolar yardımı ile ışıklar, müzik seti veya TV gibi cihazlar otomatik aktif olarak evin dolu olduğu izlenimini verebilir ve hırsızlık olayını önleyebilir ve sizi sms veya telefon ile arayabilir.

Kaynak:http://www.teknolo.com/internet-things-nesnelerin-interneti-nedir/

Yorumlar

Popüler Yayınlar