Android Ve İos İşletim Sistemi

Akıllı cihazların yarışlarında teknik özellikler kadar bu özelliklere uyum sağlayan işletim sistemleri de önemlidir.

Günümüzde iOS’çular ve Android’çiler diye taraftar grupları oluştu. Artık kullanıcılar kullandıkları marka kadar işletim sistemlerinin de ateşli taraftarlığını yapar oldu.
Stabilite konusunda günümüze kadar zirvede kalan iOS, Android’in yaptığı akıcı yazılım ve sistemlerle gölgede kalmaya başladı.
Çünkü insanlar artık bir değişim ve gelişim bekliyorlar. Stabilitesi var diye hep 1G RAM ile hızını sabit götüren iPhone iOS’un sırtına yaslana yaslana çökertti.
Android ise gerek iyileştirme sürümleri gerekse versiyonlarla bugün hakettiği konuma yavaş yavaş gelmiş bulunuyor. Şunu gözardı etmemek gerek ki 2014 ün son yarısına girdiğimiz bu günlerde her iki işletim sistemi de Akıllı cihazların vazgeçilmez bir parçası olarak gereksinimlerini devam ettirecektir.
Aralarındaki farklara değinecek olursak;
  • iOS, son kullanıcı müdahalelerine izin vermezken Android hemen hemen tüm özelleştirmelere izin vermektedir.
  • iOS stabilite  ve kararlılıkta ne kadar ileriyse Android, kullanıcı özelleştirmelerine izin verdiği halde stabiliteyi yakalamıştır.
  • iOS’ta kullanıcı özelleştirmelerine izin verilmediği için Touchwiz sabittir. Android’de ise Touchwiz (arayüz) değiştirilebilir.
  • iOS kendi yazılımını sadece kendi markası olan iPhone kullandığı için sürüm güncellemesi geniştir. Android ise Marka ve modellere göre güncellemeler de farklılık göstermektir.
  • iOS enerji tüketimi bakımından şu an android L ‘nin gerisinde kalmıştır. Android ise Android L ile enerji tüketiminde başarılı bir tasarruf’a ulaşmıştır.
  • iOS’un itunes marketi ücretsiz yazılımlar da Google marketplay kadar zengin değildir. Android ise Google market ile daha geniş bir yelpaze sunar.

Sonuç olarak işletim sistemlerinin birbirlerine olan üstünlükleri değişkenlik gösterebilir ama bir gerçek var ki insanlar artık daha çok değişim ve gelişim görmek istiyorlar. iOS sahip olduğu pazarın büyük bir kısmını Android’e kaptırmasının en önemli sebebi de budur.
Değişim ile gelişim ve geliştirilmeye açık tutulmuş özgür bir yazılım olan Android bize göre 2014 ün son yarısında bayrağı iOS’tan almıştır. iOS artık kendi kabuğundan sıyrılmaya başlıyor ve yazılım konusundaki yeniliklere yönelmek zorunda.

Son yıllarda teknoloji dünyasında en sıkı rekabet mobil dünyada ve özellikle cep telefonu pazarında yaşanıyor. Bu rekabetin önemli bir bölümü ise Apple tarafından geliştirilen iOS ve Google tarafından geliştirilenAndroid arasında yaşanıyor. Bu yazımızda her iki işletim sistemini karşılaştırıyoruz. 
Hem iOS hem Android Linux tabanlı işletim sistemleri. Her iki işletim sistemi de sadece cep telefonlarında değil aynı zamanda tablet bilgisayarlarda da çalışabiliyor. Birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlara sahip olan işletim sistemlerinden iOS kapalı bir eko sisteme sahipken,Android ise daha açık bir sistemadikle çalışıyor.
Açık ya da kapalı olmasının yine bazı avantaj ve dezavantajları var. Apple’ın geliştirdiği iOS kapalı bir sistem olduğundan dış saldırılara karşı daha güvenli. Ancak bu cihazlara dışarıdan müdahaleyi çok zorlaştırıyor. Hatta cihaza MP3 ya da fotoğraf yükleme işlemini bile özel bir yazılım ile (iTunes) yapmanız gerekiyor.
Android açık bir sistem ve isteyen üreticiler tarafından kullanılabiliyor. Cihaz çeşitliliği çok fazla ve bu işletim sistemine sahip bir telefona dışardan yazılım (uygulama) yükleyebiliyorsunuz. Bu ise hem esneklik hem saldırılara karşı açık hedef haline gelmesine sebep oluyor. Ayrıca cihaz çeşitliliği uygulama geliştiricileri zorlayan bir etken haline de gelebiliyor. 
Her iki işletim sisteminin de kendine has uygulama ekosistemi var. Apple online uygulama mağazasına App Store adını veriyor. Google ise Android Market adını tercih ediyor. App Store’dan Türkiye hesabı ile uygulama satın alınabilirken Android Market’te bu şimdilik mümkün değil.
Şimdi belli başlıklar altında her iki işletim sistemini ele alıyoruz.
Android
Android akıllı telefonlarında genelde 5 tane ana ekran bulunuyor (bu sayı üreticiye göre artabiliyor). Bu ekranlara widget adı verilen kısa yollar ekleyerek çok daha kullanışlı hale getirebiliyorsunuz. Menüye girmedenTwitterFacebookFoursquare, haberler ve hava durumu gibi onlarca widget ekleyip, anında bilgilere erişebiliyorsunuz.
Kullanım kolaylığı ve arayüz konusunda Android işletim sisteminin biraz karışık olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ayarlar birden fazla sekmenin altında bulunuyor ve teknolojiye hakim olmayan kullanıcılar için fazlasıyla karışık olduğunu belirtelim.
iOS
Son derece basit ancak kullanışlı bir tasarıma sahip olan iOS, telefonla ilgili tüm ayarları “Ayarlar” uygulamasının içinde barındırıyor. Ayırdığı kategoriler bakımından en ince ayarları yapmak bile oldukça kolay. iOS’un tüm özellikleri ve uygulamaları kutu şeklinde ekranda yer alıyor. Ayrıca istenilen uygulamalar klasör haline getirilerek kullanım kolaylığı daha da arttırılıyor. Ek olarak ekranı en sola getirdiğiniz zaman çıkan arama kısmındamesajlardan rehbere, uygulamalardan notlara kadar tüm bilgilere erişebiliyorsunuz.
Home tuşuna iki kere basılınca açık uygulamaların ve müzik çaların çıkması, kilit ekranındayken kameraya hızlı geçiş yapılabilmesi, artı tuşuyla fotoğraf çekebilmek, yeni bildirim sistemiyle tüm bildirimleri tek ekranda görmek gibi özellikleriyle de iOS kullanımı en kolay mobil işletim sistemi durumuna geliyor.
Kazanan
Kullanım kolaylığı ve arayüz konusunda iOS açık ara önde çıkıyor. Teknoloji bilgisi yeteri kadar iyi olmayanlar ve çocuklar bile iOS işletim sistemine sahip cihazları kolaylıkla kullanabiliyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar