İntel ve Amd İşlemcilerinin Karşıllaştırıması

intel - amdİntel ve AMD İşlemciler Arasındaki Farklar ve Özellikleri
Öncelikle İntel ‘ den bahsetmek istiyorum.  AMD ve İntelişlemcilerini uzun yıllar kullandım ve kulladığım sistemler birbirine yakın özellikte olduğu için arasındaki farkı sadece grafiklerde görebildim. İntel ‘ in reklam kampanyası ve gelişmiş bilgisayar üreticileriyle anlaşmaları sayesinde piyasanın ciddi bir bölümü İntel ‘in elinde ancak bu İntel ‘ i mükemmel yapmaz. Genellikle hazır alınan bilgisayarlarda İntel İşlemcisini görüyoruz , bu İntel ‘in stratejisi ve gerçekten işe yarıyor. Son olarak piyasaya sürdüğü i3 , i5 ,ve i7 serisi ile başarısını sürdürüyor.
Şimdi de AMD işlemcileri hakkında konuşalım ve sonra da İntel ve AMD işlemcilerini karşılaştırmaya geçelim. AMD ‘ yi pek fazla duymadığımız aşikar , bunun sebebi deAMD ‘nin gelişmiş bir reklam politikası izlememesi ve İntel ‘in teknolojisini kullanmasıdır. Evet yanlış duymadınız , AMD anlaşmalı olarak İntel ‘in işlemci mimarisini kullanmaktadır , bu da AMD ‘yi bir adım geride bırakıyor ancak bu kötü olduğu anlamına gelmez. Bizim ülkemizde fazla tutulmamasının sebeplerinden biride fiyatı , bizim insanımıza göre pahalı olan en iyisidir , ama böyle birşey yok. Yeni nesilAMD Phenom™ II , AMD Athlon™ II  ve AMD FX ‘ ler göz ardı edilmemesi gerek güzel ürünlerdir.
İntel ve AMDişlemcilerinin artı ve eksilerine geçelim. Mobil cihazlarınızda yani laptoplarda genellikle İntel daha üstün performans gösterir , AMD ise laptoplarda genellikle ekran kartı olarak tercih edilmektedir. Masaüstü bilgisayarlara gelindiğinde ise işler biraz karışık… AMD işlemcileri , İntel işlemcilerine göre daha stabil çalışır ancak ortalama ısısı İntel ‘ e göre daha yüksektir ve bu kimi zamanlarda sistemin kapanmasına kadar gidebilir. AMD işlemcileri daha gürültülü çalışır ve eğer yeterli havalandırma sağlanmazsa ısıdan dolayı güç tüketimi de artar. İntel ise biraz cep yakabilir ancak teknolojisi ve veri akımı daha gelişmiştir. Bana göre İntel ‘in tercih edilmeme nedenlerinden biri de değiştirilebilir olmamasıdır. İntel işlemcisini değiştirmek sandığınızdan daha zor olabilir ve çoğunlukla komple anakartınızı değiştirmek zorunda kalırsınız.
İntel ‘ de overlock yapma ihtimaliniz daha düşüktür ama AMD işlemciler de bu daha yaygındır ve kullanıcıları düşük fiyatla yüksek performansa çekmesinin nedenlerinden biridir.
Sınırlı bir bütçe ve normal bir sistem kurmak isteyenler için AMD doğru tercihdir. Yüksek performans ve sağlam bütçeye ise İntel öneririm. Aşağıdaki güncel grafiğe bakarakta bunu anlayabilirsiniz.karşılaştırma 1

Yorumlar

Popüler Yayınlar