Raspberry Pi


Sürekli araştırmayı, geliştirmeyi seven ve sunulanla yetinmekten hoşlanmayan (tabi ki bir Android kullanıcısıyım) bir mühendis olarak kullandığım cihaz ve sistemlere müdahale eden, onları özelleştiren ve amacı dışında ek kullanım alanları bulmaya çalışan bir insanım. Bu nedenle Raspberry Pi ilk gördüğüm andan beri ilgimi çekiyor.
İlk olarak İngiltere’deki okullarda bilgisayar bilimine ve yazılım geliştirmeye katkı sağlamak amacıylaRaspberry Pi Foundation tarafından geliştirilen fakat sonrasında anlaşmalı üreticiler aracılığıyla tüm dünyaya yayılan bu mini bilgisayar sadece bir kredi kartı boyutunda. Düşük maliyetine rağmen yapabildikleri gerçekten şaşırtıcı. İnternette gezinme, yüksek çözünürlükte videoları seyredebilme, ofis uygulamalarınızı çalıştırabilme ve hatta oyun oynayabilme gibi masaüstü bilgisayarınızdan beklediğiniz işlemlerin tamamını Raspberry Pi ile yapabiliyorsunuz.
Bu standart işlevlerin yanısıra dış dünya ile iletişim kurabilmesi ve birçok sensörle konuşabilmesi sayesinde müzik kutularından hava durumu istasyonlarına, akıllı ev uygulamalarından kızıl ötesi kamera ve hareket sensörleri ile tweet gönderebilen köpek kulübelerine kadar hayalinizdeki her projede kullanabiliyorsunuz.
Teknik ayrıtılara gelirsek, şu anda Raspberry Pi’nin son çıkan 2. jenerasyonu ile birlikte toplamda 5 modeli bulunuyor. Aşağıdaki tabloda en yeni modelin özelliklerini bulabilirsiniz:
  • İşlemci: Quad-core ARMv7 900Mhz CPU
  • USB: Dört adet USB 2.0
  • İnternet: 10/100 Ethernet Portu (Kablosuz adaptörler destekleniyor.)
  • Görüntü Çıkışı: HDMI ve Kompozit
  • Ses: L/R Stereo, 3.5mm Jack
  • Bellek: 1GB RAM
  • İşletim Sistemi: Üzerindeki MicroSD kart girişini kullanarak uyumlu işletim sistemlerini kullanabilirsiniz.
  • Dijital Arayüzler: Kamera, TFT ekran, sensör vb. araçlar için 2 adet giriş
  • GPIO: 40’lık GPIO pin, eski modeller için geriye dönük destek bulunuyor.
  • Güç: Micro USB üzerinden 5V ve 2 Amper’lik basit bir şarj adaptörü ile çalışıyor!Bu nedenle projelerinizde taşınabilir bataryaları da kullanabilirsiniz.
İşletim sistemi olarak Raspian, Kali Linux, Arch, Pidora, RiscOS, OpenElec, Rasbmc gibi linux dağıtımlarını kullanabildiğiniz gibi Microsoft da Raspberry Pi 2 desteği içinçalışmalara başladığını ve Windows 10’un uyumlu bir versiyonunu geliştireceğini açıkladı.
Çok farklı projeleri bir araya getirerek paylaşan internet siteleri de  mevcut. Bunlardan ikisi: Instructables.com veHackaday.io
Kartın kendisinin yanında aksesuarları için de bir çok üretici çalışmakta. Onlarca farklı sensör, modül, genişletme kartları ve TFT ekran seçenekleri mevcut. Özellikle koruyucu kutular için çok ilginç tasarımlar var.


Türkiye’de oldukça geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan Raspberry Pi için topluluklar kurulmuş durumda. İstanbul Hackerspace workshoplar düzenliyor, Raspberry Pi Türkiye Topluluğu ise tamamen bu konuya odaklanmış. Şu anda Türkiye’ye Samm Teknoloji veRobotistan‘ın getirdiği Raspberry Pi 2 modelinin fiyatı ise sadece 125 TL.
Ben de bu konu altına hem yeni başlayacaklara yol göstermesi açısından hem de kendi yaptığım projeleri paylaşmak amacıyla yazılar ekleyeceğim. Bence biraz olsun merakınız ve zihni sinir projeleriniz varsa siz de hemen bir tane edinin ve çalışmalara başlayın!
Raspberry Pi Örnekleri Nelerdir ?
Raspberry Pi mini bilgisayarlar hakkında  bir kaç küçük bilgi vermiştik.En azından ne olduğunu nasıl geliştiğini öğrenmiş olduk. Her işletim sisteminde olduğu gibi yapılmış ve gerçekten çığır açan işlemler,programlar diye tabir edilen konu doğal olarak Raspberry Pi cihazlarında da var. Bu terimler bilgisayar terimleri olduğu için çoğu ingilizce. Tabii görsel materyaller sayesinde ne olduğunu kolayca anlayabiliriz.Google desteği sayesinde okullara da 15000 civarında Raspberry Pi bilgisayarları dağıtıldı bilgisini de verelim..



1- Karton Raspberry Pi Kasası Oluşturma

Herhangi bir arama motoruna Raspberry Pi yazdığımızda karşımıza klasik bir devre çıkıyor. Dikkatimizi çeken diğer bir nokta ise bu sistemlerin kutularının olmaması.Plastik dış kutuyu bulmak mümkün ancak kendimize de kartondan ve uygun fiyata bir cihaz kutusu yapabiliriz.


İncelemek için tıklayın..

2- Raspberry Pi Overclock (Hız Aşırtma) İşlemi

Bilgisayarın veya sistemin daha hızlı çalışması için overclock işlemi yapılır. Ancak bunu yapmak için profesyonel olmak gerekiyor.Yardımcı makalemiz de ingilizce. Eğer terimler hakkında yeterince bilginiz varsa zorlanacağınızı düşünmüyorum.


İncelemek için tıklayın..


3- Müzik Senkronizasyonu Ve Noel Işıkları

Daha çok tanıtım gibi duran bu projede MIDI bir ses noel ışıklarıyla senkronize için kullanılmıştır.Süreçte kullanılan mp3 ile noel ışıklarının yanması sağlandı.Bunu resimli olarak görebilirsiniz.

İncelemek için tıklayın..


4- Raspberry Pi Destekli Bilgisayar Oluşturma

Bilgisayara bağlantı Raspberry Pi tarafından desteklenen bir işlemdir.Bunu tamamen All-in-one sistem misali entegre etmek de mümkündür. Bunu resimli olarak inceleyebilirsiniz.

İncelemek için tıklayın..

5-Raspberry İle Ev Otomasyonu Yapma

Önceki yazımda bu sistemin üniversitelerde kullanıldığını ve bilgisayar işinin yanında elektronik desteklediğini söylemiştim.Günümüzde ise akıllı ev sistemleri dudak uçuklatan cinsten.Size sunulan otomatik kapanan ocaklar ,lambalar için milyarlar isteniyor.Raspberry Pi ile gelişmiş akıllı ev teknolojilerine hükmetmek mümkündür. Bilgisayar kontrollü açılıp kapanan lambaların bu sistem ile yapılışını inceleyebilirsiniz.


İncelemek için tıklayın..

6- Sensör İle Sıcaklık Ve Nem Kontrolü

Yine akıllı ev teknolojisinde olduğu gibi nem ve sıcaklık kontrolünü Raspberry Pi ile sağlamanız mümkün. Bunun için temel olarak DHT11 sensörü kullanılıyor.


İncelemek için tıklayın..

7- Raspberry Pi Sistemini Güneşle Çalıştırmak

Hep elektrik harcamak nereye kadar ? :).Bu sistem ile cihazımızı bir güneş paneli,araba güç soketi yani çakmak girişi,usb güç adaptörü ve kalem pil ile çalıştırmak mümkün hale geliyor.


İncelemek için tıklayın ..

8- Raspberry Pi İle Tek Tuşlu MP3 Player

Daha önce sistemde harddisk olmadığını söylemiştim.USB cihazından alınan müzik dosyalarını çalan ve buton yardımıyla değiştiren bir mp3 player yapmak da mümkün..


İncelemek için tıklayın ..

9- Dijital Çerçeve Yapımı

Günümüzde rağbet gören bir diğer eşya dijital çerçevedir.İyilerinin fiyatları ise haliyle uçuk olan bu dijital çerçeveleri Raspberry Pi ile yapmak mümkündür. Hatta projeyi biraz geliştirerek video oynatıcı,hava durumu göstericisi yapabilirsiniz..


İncelemek için tıklayın..

10- DSLR Kamera Kontrolü

Belki de Raspberry Pi 'nin ne kadar gelişmiş olduğunun kanıtını gösterebilen diğer bir sistem de DSLR kameradır.Kablosuz bir şekilde bağlantı sağlayarak uzaktan kontrol ile kamera işlemlerini tek tıkla yapmak mümkündür.Kullanacağınız kamerayı Raspberry Pi içerisine gömmek yeterlidir.Örneği inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz..


İncelemek için tıklayın..


Kaynak:http://www.omergencay.com/hobiler/raspberry-pi-nedir-ne-ise-yarar

Yorumlar

Popüler Yayınlar