Arduino

Arduino Nedir?

Arduino; Bir giriş çıkış kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından, İtalyan elektronik mühendisleri tarafından açık kaynak kodlu geliştirilen ve isteyen herkesin baskı devreleri indirerek kendi devrelerini basabilecekleri dilerlerse şık bir görüntüye sahip hazır basılmış ve bileşenleri yerleştirilmiş halde alabilecekleri, esnek, kolay kullanımlıdonanım ve yazılım tabanlı bir fiziksel programlama platformudur.
Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.
Arduino geliştirme kartı üzerindeki mikroişlemci (AtmegaXX) Arduino programlama dili (wiring tabanlı) ile programlanır ve bu program Processing tabanlı Arduino Yazılım Geliştirme Ortamı (IDE) yardımı ile karta yüklenir.

Peki Arduino’nun Özellikleri Nedir Ve 

Onunla Neler Yapılabilir?

1. Kolay bir şekilde çevresiyle etkileşime girebilen sistemler tasarlayabilirsiniz,
2. Açık kaynaklı bir geliştirme platformudur.
3. Arduino kartları üzerinde Atmega firmasının 8 ve 32 bit mikrodenetleyicileri bulunur,
4. Arduino kütüphaneleri ile mikrodenetleyicileri kolaylıkla programlayabilirsiniz,
5. Analog ve dijital girişleri sayesinde analog ve dijital verileri işleyebilirsiniz,
6. Sensörlerden gelen verileri kullanabilirsiniz,
7. Dış dünyaya çıktılar (ses, ışıkhareket vs…) üretebilirsiniz.

Arduino Temel Donanım Özellikleri

Bu donanım özellikleri board’a göre farklı özellikler göstermektir.
1. ATmega8,  ATmega168, ATmega328 mikroişlemci
2. 5 voltluk regüle entegresi,
3. 16MHz kristal osilator yada seramik rezonatör,
4. Flash Memory,
5. SRAM
6. EEPROM

Arduino Kartları (Arduino Boards)

1. Arduino Uno
2. Arduino Leonardo
3. Arduino Due
4. Arduino Yun
5. Arduino Tre
6. Arduino Micro
7. Arduino Robot
8. Arduino Esplora
9. Arduino Mega ADK
10. Arduino Ethernet
11. Arduino Mega 2560
12. Arduino Mini
13. LilyPad Arduino USB
14. LilyPad Arduino Simple
15. LilyPad Arduino SimpleSnap
16. LilyPad Arduino
17. Arduino Nano
18. Arduino Pro Mini
19. Arduino Pro
20. Arduino Fio

Arduino Nasıl Programlanır?

Görsel

Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da (Macromedia Flash,Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider gibi) bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.
Arduino Atmel mikrodenetleyici kullanıyor. Üzerinde dijital ve analog giriş / çıkışlar bulunuyor, aynı zamanda 5V,3.3V’lik gerilim kaynağı toprak bağlantısı ve harici bir enerji girişi de var. Birkaç çeşit Arduino var, her birinin çalışma prensibi hemen hemen aynı fakat , hafıza genişliği, üzerindeki çıkışların, girişlerinin sayısının farklılığı Arduino’yu çeşitlendirmiş.
Arduino kartları bir Atmel AVR mikrodenetleyici (Eski kartlarda ATmega8 veya ATmega168, yenilerinde ATmega328) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlardan oluşur. Her kartta en azından bir 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16MHz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) bulunur. Mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılı olduğundan programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz.
ARDUİNO Programlama;
Arduino IDE kod editörü ve derleyici olarak görev yapan, aynı zamanda derlenen programı karta yükleme işlemini de yapabilen, her platformda çalışabilen Java programlama dilinde yazılmış bir uygulamadır.Geliştirme ortamı, sanatçıları programlamayla tanıştırmak için geliştirilmiş Processing yazılımından yola çıkılarak geliştirilmiştir. Kod editörü Java dilinde yazılmış fakat Arduino ile yazacağımız programlar C ile hemen hemen aynı dilde. Syntax olarak %90 benzer yapıdalar sadece farklı kütüphanelere sahip ve C’de olan (şimdilik benim farkettiğim) fonksiyon prototiplerini yazmıyoruz.

Kaynak:http://hataverdi.com/arduino-nedir-ozellikleri-nelerdir-ve-nelerelerde-kullanilir/2014/08/

Yorumlar

Popüler Yayınlar